İletişim Bilgileri
an image
Ofis Adresi
Necatibey Caddesi Kerem İşhanı 21/18 KIZILAY ANKARA
E-mail: avukatselahattincanbolat@mynet.com

Telefon: (312) 229 87 66
Fax: (312) 229 86 70
Ev Tel: (312) 322 40 90
1.Cep : 0538 310 39 62
2.Cep : 0506 203 63 21
3.Cep : 0506 203 63 20

Yeni Türk Medeni Kanununda Eşler Arasındaki Ziynet Alacağı Davaları

4721 SAYILI YENİ TÜRK MEDENİ KANUNUNDA EŞLER ARASINDAKİ ZİYNET ALACAĞI

DAVALARI

 

SORU 1:

ZİYNET EŞYASI NEDİR, ZİYNET EŞYASINI TARİF EDERMİSİNİZ? :

ZİYNET EŞYALARI, NASIL BİR EŞYADIR, ZİYNET EŞYALARININ BİR DAVA AÇMA SÜRESİ VARMIDIR?

 

CEVAP 1:

a)ZİYNET EŞYASI : KADINLARIN, TAKTIKLARI ALTIN, BİLEZİK, KÜPE, YÜZÜK, KOLYE VE GERDANLIK GİBİ SÜS EŞYALARIDIR.

b) “-...ZİYNET EŞYALARI, “Kİ-Şİ-SEL” EŞYA OLUP, ZİYNET EŞYALARININ İADESİ DAVASI, “HER ZAMAN” AÇILABİLİR”. (2. HD. 23.02.2006 T., E:17896, K:2163)

ZİYNET EŞYASI, KİŞİSEL MALDIR. (TMK M.220)

EVLİLİK, “DEVAM” EDERKEN, ZİYNET ALACAĞI DAVASI, HER ZAMAN AÇILABİLİR.

 “TASFİYE” (BOŞANMA VE ÖLÜM) OLMADAN, ZİYNET ALACAĞI DAVASI AÇILABİLİR.

 

 

 

 

SORU 2 :

ZİYNET ALACAĞI DAVALARINDA GÖREVLİ, YETKİLİ MAHKEME NERESİDİR?

 

CEVAP 2 :

a)GÖREVLİ MAHKEME :

EVLİLİK, 01.01.2002 TARİHİNDEN ÖNCE SONA ERMİŞ İSE, ZİYNET ALACAĞI DAVASINDA, “ASLİYE” HUKUK, EVLİLİK, 01.01.2002 TARİHİNDEN SONRA SONA ERMİŞ İSE, GÖREVLİ MAHKEME, “AİLE” MAHKEMESİDİR.

b)YETKİLİ MAHKEME :

ÖZET : ZİYNET ALACAĞI DAVASINDA YETKİLİ MAHKEME, DAVALININ, “YERLEŞİM” YERİ MAHKEMESİDİR. (HUMK. m. 9/1)

KESİN YETKİ, SÖZ KONUSU DEĞİLDİR.

YETKİ İTİRAZI, İLK İTİRAZLARDANDIR (HUMK M.187/2)

DAVALI, BİRDEN FAZLA İSE, BİRİNİN YERLEŞİM YERİ MAHKEMESİ YETKİLİDİR.

 

 

 

 

SORU 3 :

ZİYNET ALACAĞI DAVALARINDA DAVACI VE DAVALILAR KİMLERDİR?

 

CEVAP 3 :

a)DAVACI :

ZİYNET ALACAĞI DAVASINI, ELİNDEN RIZASI DIŞINDA ZİYNETİ ALINAN EŞ AÇABİLİR.

DAVACI EŞ, VESAYET ATINDA İSE, ADINA ZİYNET ALACAĞI DAVASI AÇILABİLMESİ İÇİN VESAYET MAKAMINCA, VASİYE “İZİN” VERİLMELİDİR.

 

b)DAVALILAR :

ZİYNET EŞYASI, DAVALI EŞE VE EŞ İLE İŞBİRLİĞİ YAPAN 3. KİŞİLERE (KAYINPEDER, KAYINVALİDE VE KAYIN HISIMLARINA) KARŞI AÇILABİLİR.

 

 

 

 

SORU 4 :

ZİYNET ALACAĞI DAVALARINDA, DAVALILARIN SORUMLULUĞU, “NASIL” BİR SORUMLULUKTUR?

 

CEVAP 4 :

a)SORUMLULUK :

“-...KOCA İLE KAYINPEDER, EL VE İŞBİRLİĞİ İÇİNDE, DAVACI KADININ ZİYNETLERİNİ ALMIŞ İSELER, DAVALI EŞ VE KAYINPEDER, ZİNCİRLEME VE ORTAKLAŞA SORUMLUDUR”. (2. HD. 24.05.2001 T., E:6454, K:8083)

b)ÖRNEKLER :

a)KABULÜ OLMADIĞI SÜRECE, KADINA “EMANETEN” TAKILAN TAKILAR.

b)FİZİKSEL ŞİDDETE UĞRAYAN (=DÖVÜLEREK ATILAN VEYA KOVULAN) KADIN,

c)HASTANEYE GİDEREK EVDEN AYRILAN VE HASTANADE YATTIKTAN SONRA, BABA EVİNE BIRAKILAN KADIN.

d)DÜĞÜN BORÇLARI İÇİN (2. HD. 15.02.2005, E:15850, K:2076),

e)ARAÇ ALIMI İÇİN,

f)KOCANIN KİŞİSEL BORÇLARI İÇİN,

g)KİRA BORÇLARI İÇİN,

h)EVİN İHTİYAÇLARI İÇİN,

ı)İŞ YERİ AÇMAK İÇİN,

i)EŞE VEYA KAYINPEDERE TAŞINMAZ ALIMI İÇİN,

KADININ ALTINLARININ BOZDURULMASI HALİNDE, KADIN ZİYNET ALACAĞI DAVASI AÇABİLİR.

 

SORU 5 :

KADIN, “HASTALANDI”, KENDİ HASTALIĞI İÇİN, ALTINLARINI VE ZİYNET EŞYALARININ BOZDURDU.

KADIN, KENDİ HASTALIĞI İÇİN BOZDURDUĞU ALTIN VE ZİYNET EŞYALARININ BEDELİNİ, KOCASINDAN İSTEYEBİLİRMİ?

 

CEVAP 5 :

a)743 SAYILI ÖNCEKİ MK. M. 152’YE GÖRE,KOCA, AİLENİN REİSİ OLUP, KARISININ VE ÇOCUKLARININ İAŞESİ, KOCAYA AİT İDİ.

b)ANCAK, 4721 SAYILI MK İLE DEĞİŞİKLİK YAPILDI. EŞLER ARASINDA, “EŞİTLİK İLKESİ” GETİRİLDİ.

c)BU NEDEN İLE, KOCANIN TAZMİN BORCUNUN SÜRDÜĞÜNDEN SÖZ EDİLEMEZ. (SH. 357)

d)KISACASI, KADIN HASTALANMIŞ VE TEDAVİSİ İÇİN, KADININ ALTINLARI BOZDURULMUŞ İSE, KADIN KOCASINDAN, BOZDURULAN ZİYNET EŞYALARININ BEDELİNİ İSTEYEMEYECEKTİR.

 

 

 

SORU 6 :

EVLİ OLAN KADIN, KOCASINDAN ZİYNET ALACAKLARINI, “NASIL” İSTEYEBİLİR?

BUNUN İÇİN, HANGİ DAVALARI AÇMALIDIR?

ZİYNET ALACAĞI DAVALARI, BİR HARCA TABİMİDİR?

 

CEVAP 6 :

a)MÜSTAKİL DAVA :

EVLİ KADIN, HARCINI YATIRARAK, MÜSTAKİL BİR DAVA AÇMALIDIR.

b)KARŞI DAVA :

EVLİ KADIN, HARCINI YATIRARAK, DAVA DİLEKÇESİNİN TEBLİĞİNDEN İTİBAREN, 10 GÜNLÜK CEVAP SÜRESİ İÇERİSİNDE, BİR KARŞI DAVA AÇMALIDIR.

c)DAVA DİLEKÇESİNDE, ZİYNET ALACAĞI TALEBİNİN BULUNMAMASI :

KADIN, BOŞANMA DAVASI AÇTI,

DAVA DİLEKÇESİNDE, ZİYNET ALACAĞI TALEBİ YOK,

DAVACI KADIN, CEVABA CEVAP DİLEKÇESİNDE, ZİYNET ALACAĞI İSTERSE, BU TALEBİ, İDDİANIN GENİŞLETİLMESİ NİTELİĞİNDEDİR.

DAVALI KOCA, BUNU KABUL ETMEYEBİLİR.

d)HARÇ :

-DAVA DİLEKÇESİ İÇİNDE YER ALAN ZİYNET ALACAĞINA YÖNELİK İSTEM, NİS-Pİ HARCA  TABİDİR.

-“-...ZİYNET, ALTIN VE BORÇ VERİLEN PARA, BOŞANMANIN EKİ NİTELİĞİNDE DEĞİLDİR. NİSPİ HARÇ, TAMAMLATILARAK, KARAR VERİLİR (HARÇLAR KANUNU M. 30-32)”. (2. HD. 13.12.2004 T., E:13180, K:14950).

-HAKİMİN VERDİĞİ SÜREDE, NİSPİ HARÇ YATIRILMAMIŞ İSE, DAVANIN AÇILMAMIŞ SAYILMASINA KARAR VERİLİR.

-“-...KARŞILIK DAVALAR, MÜSTAKİL DAVALAR GİBİ, “HARCA” TABİDİR. (HARÇLAR KANUNU M. 6/1), MAKTU HARCIN TAMAMI, NİSPİ HARCINDA DÖRTTE BİRİ PEŞİN YATIRILIR (HARÇLAR KANUNU M. 27,28)”. (2. HD. 15.03.2007 T., E:15725, K:4078).

 

 

 

 

SORU 7 :

KADIN, ZİYNET EŞYASI DAVALARINDA “NEYİ” İSPAT ETMELİDİR?

YANİ, İSPAT YÜKÜNÜ AÇIKLAR MISINIZ?

 

CEVAP 7 :

a)ZORLA ELİNDEN ALINMA :

KADIN, ZİYNET EŞYASININ EVİ TERK EDERKEN, ELİNDEN, “ZORLA” ALINDIĞINI, GÖTÜRÜLMESİNE, “ENGEL” OLUNDUĞUNU, GÖTÜRME FIRSATI ELDE EDEMEDİĞİNİ ISPAT ETMELİDİR.

b)GECE YARISI :

ÖRNEĞİN, KADIN, GECE YARISI EVDEN HİÇBİR EŞYASINI ALAMADAN AYRILMIŞTIR.

c)BAYRAM ZİYARETİ :

KADIN, BAYRAM ZİYARETİ İÇİN BABA EVİNE GELMİŞ, BİR DAHA DÖNMEMİŞTİR.

d)BİR KİLO ALTIN :

“-...İSTİSNA : 1 KG. ALTININ DAVACI KADIN TARAFINDAN ÜZERİNDE TAŞINDIĞINI KABUL ETMEK HAYATIN DOĞAL AKIŞINA AYKIRIDIR”. (2. HD. 16.11.2006 T., E:7791, K:15838).

 

 

 

 

SORU 8 :

EŞLER ARASINDAKİ ZİYNET ALACAĞI DAVALARINDA, “İSPAT ARAÇLARI” NELERDİR?

 

CEVAP 8 :

ZİYNET ALACAĞI DAVASINDA, ÖNEMLİ İSPAT ARAÇLARI ŞUNLARDIR:

a)ÇEYİZ SENEDİ,

b)BİLİRKİŞİ İNCELEMESİ :

VİDEO, VCD, FOTOĞRAF VE BİLGİSAYAR KAYITLARI YETERLİ DEĞİLDİR. BİLİRKİŞİ İNCELEMESİ YAPILMASI ZORUNLUDUR.  

c)TANIK ANLATIMI :

ÇEYİZ SENEDİNDE, KOCANIN İMZASI BULUNMASA BİLE, DAVACI KADIN, LİSTEDE YAZILI EŞYALARIN, BABA EVİNDEN, KOCA EVİNE GÖTÜRÜLDÜĞÜNÜ, “TANIKLA” İSPATLAYABİLİR.

HUMK. M. 293/1’E GÖRE, KARI KOCA ARASINDAKİ İŞLEMLER, ŞAHİTLE İSPAT EDİLEBİLİR.

“-...GÖRGÜYE DAYANMAYAN TANIK ANLATIMLARI, BAŞKA BİR DELİL YOKSA HÜKME ESAS ALINMAMALIDIR”. (2. HD. 12.02.2007 T., E:1603, K:1662).

d)VİDEO, VCD, DVD, FOTOĞRAF VE

e)BİLGİSAYAR KAYITLARI...

 

 

 

 

 

SORU 9 :

DAVACI KOCA, DAVALI EŞİNE, BAĞIŞLAMIŞ OLDUĞU ZİYNET EŞYALARINI, HANGİ ŞARTLARDA BAĞIŞTAN RÜCU EDEBİLİR?

 

CEVAP 9 :

a)FİZİKSEL ŞİDDET :

FİZİKSEL ŞİDDETE UĞRAMAK VEYA DÖVÜLMEK, HİBEDEN RÜCUYA ÖRNEKTİR.

b)SADAKATSİZLİK :

“-...DAVACI KADININ, BAŞKA BİRİ İLE GÜVEN SARSICI İLİŞKİYE GİRMESİNİN TANIK SÖZLERİ İLE DOĞRULANMASI, DAVALI KOCAYA, “KARŞI DAVA” İLE BAĞIŞTAN DÖNME HAKKINI DOĞURUR”. (2. HD. 11.05.2001 T., E:5858 , K. 7407)

c)DAVACI KOCADA, DAVALI EŞİNE, BAĞIŞLAMIŞ OLDUĞU ZİYNET EŞYALARINI, KOŞULLARI VARSA, “BAĞIŞTAN RÜCU” (BK. m. 244) DAVASI AÇABİLİR. 

d)“-...BAĞIŞTAN RÜCU DAVASI, BOŞANMA KARARININ KESİNLEŞTİĞİ TARİHTEN İTİBAREN, BK M. 246/1’E GÖRE, 1 YILLIK HAK DÜŞÜRÜCÜ SÜRE İÇERİSİNDE AÇILMALIDIR”. (BK. M. 245, 246, HGK. 22.11.1989 T., E:2-448, K: 603)

e)AYNEN DEĞİL TAZMİNAT :

DAVALI KOCA, BAĞIŞLAMADAN RÜCU DAVASINDA, ZİYNETİ “AYNEN” DEĞİL, “TAZMİNAT” İSTEMELİDİR. ZİRA, BAĞIŞLAMADAN RÜCUDA, BAĞIŞLANAN ELİNDE NE KALMIŞ İSE ONU İADE ETMEKTEDİR.

 

 

 

SORU 10 :

ZİYNET ALACAĞI DAVALARINDA, HANGİ TARİHTEN İTİBAREN, NASIL BİR FAİZ TALEP EDİLEBİLİR?

 

CEVAP 10 :

ZİYNET ALACAĞI DAVASINDA, HAKİM, “DAVA TARİHİNDEN” İTİBAREN, TALEP VAR İSE, YASAL FAİZE KARAR VERİR. (2 HD. 04.10.2006 T., E:6408, K:13145)

 

 

 

 

SORU 11 :

ZİYNET EŞYASI ALACAĞI DAVALARINDA, VEKALET ÜCRETİ NASILDIR?

 

CEVAP 11 :

a)NİSPİ VEKALET ÜCRETİ :

KARAR TARİHİNDEKİ AVUKATLIK ASGARİ TARİFESİ GEREĞİNCE, KABUL VEYA RET EDİLEN KISIMLAR ÜZERİNDEN, “NİSPİ” VEKALET ÜCRETİ VERİLİR.

b)KISMİ RED :

KISMİ REDDE, DAVALI YARARINA, NİSPİ VEKALET ÜCRETİNE HÜKÜM OLUNUR.

c)AÇILMAMIŞ SAYILMA :

ZİYNET ALACAĞI DAVASININ, AÇILMAMIŞ SAYILMASINA KARAR VERİLİR İSE, DAVALI VEKİLİ YARARINA, VEKALET ÜCRETİNE HÜKMOLUNUR.

d)ATİYE BIRAKMA :

ATİYE BIRAKMA, YETKİSİZLİK, GÖREVSİZLİK HALİNDE AÜT M. 6, 7’YE GÖRE VEKALET ÜCRETİ VERİLİR.

 

 

 

 

 

SORU 12 :

ZİYNET EŞYASI DAVASI, “NASIL” BİR HAKKA DAYANIR?

ZAMANAŞIMINA UĞRAR MI?

 

CEVAP 12 :

a)AYNİ HAK :

ZİYNET DAVASI, “AYNİ BİR HAKKA” DAYANDIĞI İÇİN, ZAMANAŞIMINA UĞRAMAZ.

b)EVLİLİK DEVAM EDERKEN : 

EVLİLİK DEVAM EDERKEN VEYA BOŞANDIKTAN 15 SENE SONRA BİLE, ZİYNET ALACAĞI DAVASI AÇABİLİRSİNİZ.

 

 

 

 

SORU 13 :

EŞLAR ARASINDAKİ ZİYNET ALACAĞI DAVALARINDA, SON MESAJLARINIZ NELERDİR?

 

CEVAP 13 :

a)ÇEYİZ SENEDİ :

ÇEYİZ SENEDİ HAZIRLAYALIM,

b)FOTOĞRAF VE VİDEO :

NİŞAN VE DÜĞÜNÜN FOTOĞRAF VE VİDEOSUNU ÇEKTİRELİM,

c)EVLİLİK DEVAM EDERKEN, ZİYNET ALACAĞI DAVASI AÇABİLİRİZ,

d)HİBEDEN RÜCU :

DAVALI KOCA, DAVACI KADININ HİBEDEN RÜCU KOŞULLARINI İLERİ SÜREREK, BOŞANMA KARARININ KESİNLEŞTİĞİ TARİHTEN İTİBAREN, 1 YILLIK HAK DÜŞÜRÜCÜ SÜRE İÇERİSİNDE, HİBEDEN RÜCU DAVASI AÇARAK, KENDİSİNİN VE AKRABALARININ KADINA TAKTIĞI TÜM ALTINLARI GERİ İSTEYEBİLİR.

e)BANKADAKİ KASA :

KADIN, ZİYNET EŞYALARI FAZLA İSE, BANKADAKİ BİR KASADA SAKLAYABİLİR.

 

HUKUK VE ADALET DOLU GÜNLER DİLİYORUM. SEVGİ VE SAYGILARIMLA.

 

 

 

GENEL BİLGİLER

1-OKUNAN İÇTİHATLAR :

228 ÖZEL, 18 HGK OLMAK ÜZERE 246 YÜKSEK MAHKEME KARARI OKUNMUŞTUR.

 

2-BAĞIŞ NİTELİĞİ :

ZİYNET EŞYALARI, BK. M. 234’E GÖRE, “BAĞIŞ” NİTELİĞİNDEDİR.

 

3-DAVACILAR :

KAYINPEDER, KOCANIN KARDEŞLERİ, TAKILARIN İADESİ DAVASI AÇABİLİR.

 

4-HİBEDEN RÜCU (BK m. 244) :

-EVLİLİK BİRLİĞİ, “FİİLEN” GERÇEKLEŞMEMİŞ İSE, BK m. 244/2’YE GÖRE, EŞ TAKILARIN İADESİ DAVASI AÇABİLİR.

-SADAKATSİZLİK :

BOŞANMANIN KESİNLEŞTİĞİ DEĞİL, SADAKATSİZLİĞİN ÖĞRENİLDİĞİ TARİHTEN İTİBAREN, HİBEDEN RÜCU DAVASI AÇILABİLİR.

-KADINA, PARASI VERİLEREK DAİRE ALINMASI HALİNDE, HİBEDEN RÜCU DAVASI AÇILABİLİR.

 

5-KARŞI DAVA :

YA MÜSTAKİL DAVA AÇIP, HARCINI YATIRARAK DAVA DİLEKÇESİNDE VEYA 10 GÜNLÜK CEVAP SÜRESİ İÇİNDE KARŞILIK DAVA AÇARAK ALTIN VE ZİYNET EŞYALARIMIZI İSTEYELİM.

 

 

 

6-ZİYNET EŞYALARININ EV İHTİYAÇLARI İÇİN HARCANMASI :

“-…KADININ İSTEĞİ VE ONAYI İLE, ZİYNET EŞYALARI BOZDURULUP, EV İHTİYAÇLARI İÇİN HARCANMIŞ İSE, ZİYNET EŞYALARINI İADEDEN KURTULUR”. (4721 SK m. 6,228) (HGK 05.05.2004 T., E: 2004/4-249, K:2004/247)

 

7-ZİYNET EŞYALARININ BOZDURULARAK KOCA İÇİN ARABA ALINMASI, ARABANIN DA SATILARAK EVLİLİK BİRLİĞİ BORÇLARINA HARCANMASI HALİNDE İADE VE TAZMİNE İLE MÜKELLEFTİR (HGK 28.01.2004 T., E:2004/13-73)

 

8-İSPAT YÜKÜ :

“-…KADIN, DAVA KONUSU ZİYNET EŞYASININ VARLIĞINI, EVİ TERK EDERKEN BUNLARIN “ZORLA” ALINDIĞINI İSPAT ETMESİ GEREKİR”. (HGK 04.10.2000 T., E: 2000/2-1172, K: 2000/1243)

“-…KADIN, KOCASININ ZİYNETLERİN GÖTÜRÜLMESİNE, “ENGEL” OLDUĞUNU VEYA DAVACININ ELİNDEN “ZORLA” ALDIĞINI İSPAT ETMESİ ŞARTTIR”. (HGK 19.02.1997 T., E: 1996/2-710, K: 1997/72)

 

9-ZİYNET EŞYALARININ KAYINVALİDENİN KASASINDA SAKLANMASI :

“-…DAVACI EŞE AİT ZİYNET EŞYALARI, KAYINVALİDENİN KASASINDA SAKLANDIĞI VE ONUN KONTROLÜ ALTINDA KULLANILDIĞI ANLAŞILDIĞINA GÖRE ZİYNET EŞYALARININ İADESİ GEREKİR”. (HGK 07.02.2001 T., E: 2000/2-116, K: 2001/116)

 

10-TRAKTÖR ALIMINDA ZİYNETLERİN BOZDURULMASI :

“-…ZİYNET EŞYALARININ BİR KISMI TRAKTÖR ALIMINDA KULLANILMIŞTIR. ZİYNET EŞYASININ İADESİ VEYA BEDELİNİN ÖDENMESİ GEREKİR”. (HGK 13.10.1999 T., E: 1999/2-691, K: 1999/838)

 

“-…ZİYNET EŞYALARININ İADESİ DAVASINDA, DAVACI, ALTINLARININ EVLİLİK BİRLİĞİ İÇİNDE SATILARAK, “ARABA” ALINDIĞINI İSPATLAMIŞTIR. DAVANIN KABULÜNE KARAR VERİLMESİ GEREKİR”. (HGK 25.03.1998 T., E: 1998/2-236, K: 1998/240)

 

11-KOOPERATİF ÜYELİĞİ :

“-…KOCA, KARISININ ZİYNET EŞYALARINI “PEŞİNAT” OLARAK DEĞERLENDİRİP, YAPI KOOPERATİFİ ÜYESİ OLMUŞ VE SONUÇTA TAPUYU KENDİ ADINA DÜZENLETMİŞTİR.

KADIN İÇİN, YAPTIĞI NAKDİ YARDIMIN ÖDENMESİNE DEĞİL, BU MALIN, “DAVA” TARİHİNDEKİ “SÜRÜM” DEĞERİ BELİRLENEREK TAZMİNATA HÜKMEDİLMELİDİR”. (HGK 09.10.1996 T., E: 1996/2-406, K: 1996/672)

HUKUK VE ADALET DOLU GÜNLER DİLİYORUM. SEVGİ VE SAYGILARIMLA.

 

                      Av. SELAHATTİN CANBOLAT

BİLGİ NOTU : SÖZLÜ VE YAZILI DANIŞMA , ANKARA BAROSUNUN AVUKAT - İŞ SAHİBİ          ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ GEREĞİNCE ÜCRETLİDİR.