İletişim Bilgileri
an image
Ofis Adresi
Necatibey Caddesi Kerem İşhanı 21/18 KIZILAY ANKARA
E-mail: avukatselahattincanbolat@mynet.com

Telefon: (312) 229 87 66
Fax: (312) 229 86 70
Ev Tel: (312) 322 40 90
1.Cep : 0538 310 39 62
2.Cep : 0506 203 63 21
3.Cep : 0506 203 63 20

5237 Sayılı Yeni Ceza Kanunu Ve 5271 Sayılı Ceza Usul Kanununda Uzlaşma Davaları

5237 SAYILI YENİ CEZA KANUNU VE 5271 SAYILI CEZA USUL KANUNUNDA UZLAŞMA DAVALARI

 

SORU 1 :

CEZA VE CEZA USUL HUKUKUNDA, “UZLAŞMA” KURUMU HANGİ TARİHTE GETİRİLDİ?

CMK m. 171 CUMHURİYET SAVCISINA NE GİBİ BİR YETKİ GETİRDİ?

KAMU DAVASINDA, UZLAŞMA SONUCUNDA NEYE KARAR VERİLİYOR?

 

CEVAP 1 :

a)HUKUKİ MEVZUAT :

01.06.2005 TARİHİNDE YÜRÜRLÜĞE GİREN YENİ TÜRK CEZA KANUNU VE CMK İLE, “UZLAŞMA” KURUMU GETİRİLMİŞTİR.

ÇOCUK KORUMA KANUNU İLE ÇOCUKLAR AÇISINDAN, UZLAŞMANIN “KAPSAMI” GENİŞLETİLMİŞTİR.

b)19.12.2006 TARİHLİ 5560 SAYILI YASA İLE GETİRİLEN DEĞİŞİKLİK :

06.12.2006 KABUL, 19.12.2006 YAYIM TARİHLİ 5560 SAYILI YASA, UZLAŞMA KURUMU İLE ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER GETİRMİŞTİR.

5560 SAYILI SK.  YÜRÜRLÜĞE GİRELİ, “3 YILI AŞKIN BİR ZAMAN” GEÇMİŞTİR.

CMK m. 171, CUMHURİYET SAVCISINA, KİMİ HALLERDE KAMU DAVASINI AÇMADA, “TAKDİR” YETKİSİ VERİYORDU. TAKDİR YETKİSİ DEĞİŞTİRİLDİ. TAKDİR YETKİSİ İLE BİRLİKTE, BAZI SUÇLARDA, KAMU DAVASININ AÇILMASININ, “ERTELENMESİNE” KARAR VEREBİLME YETKİSİ VERİLMİŞTİR.

c)KAMU DAVASININ “ERTELENMESİ” :

CMK. m. 253/19’DA YER ALAN, UZLAŞMA NETİCESİ EDİMİN İLERİ TARİHTE ÖDENMESİ, TAKSİDE BAĞLANMASI GİBİ HALLERDE KAMU DAVASININ AÇILMASININ, “ERTELENMESİNE” KARAR VERİLİR.

ERTELENME İÇİN, CMK 171’DEKİ KOŞULLAR ARANMAZ.

 

 

 

SORU 2 :

UZLAŞMA KAPSAMINA HANGİ SUÇLAR GİRİYOR ?

 

CEVAP 2 :

UZLAŞMA KAPSAMINA GİREN SUÇLAR ŞUNLARDIR :

5271 SK. m. 253 ŞU ŞEKİLDE DEĞİŞTİRİLMİŞTİR.

a)ŞİKAYETE BAĞLI SUÇLAR. (TCK. m.73/8)

b)KASTEN YARALAMA (3. FIKRA HARİÇ, MADDE 86/1-2,88)

c)TAKSİRLE YARALAMA (m.89)

d)KONUT DOKUNULMAZLIĞININ İHLALİ (m.116)

e)ÇOCUĞUN KAÇIRILMASI VE ALIKONULMASI (m.234)

f)TİCARİ SIR, BANKACILIK SIRRI VEYA MÜŞTERİ SIRRI NİTELİĞİNDEKİ BİLGİ VEYA BELGELERİN AÇIKLANMASI (4. FIKRA HARİÇ, m.239/1-2-3)

170 CEZA HÜKMÜ İÇEREN YASADA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN “TORBA YASA” TASARISINDA ŞU ŞUÇLARDA UZLAŞMA KAPSAMINA ALINMIŞTIR:

TAKSİRLE ÖLDÜRME (m.85)

TEHDİT (m.106/1)

HAKSIZ ARAMA (m.120).

KİŞİSEL VERİLERİN KAYDEDİLMESİ (m. 135,137)

VERİLERİ HUKUKA AYKIRI OLARAK VERME  VEYA ELE GEÇİRME (m. 136, 137)

HAKKI OLMAYAN YERE TECAVÜZ (m.154)

KÖTÜ MUAMELE (m. 232)

AİLE HUKUKUNDAN KAYNAKLANAN YÜKÜMLÜLÜĞÜN İHLALİ (m. 233) 

BİLİŞİM SİSTEMİNE GİRME (m. 243)

SİSTEMİ ENGELLEME, BOZMA, VERİLERİ YOKETME VEYA DEĞİŞTİRME (m. 244)

KİŞİLERİN MALLARI ÜZERİNDE USULSÜZ TASARRUF (m. M. 261/A)

 

 

 

 

SORU 3 :

HANGİ SUÇLARDA UZLAŞTIRMA YOLUNA GİDİLEMEZ?

 

CEVAP 3 :

a)ETKİN PİŞMANLIK HÜKÜMLERİNE YER VERİLEN ŞUÇLAR İLE,

b)CİNSEL DOKUNULMAZLIĞA KARŞI SUÇLARDA, UZLAŞTIRMA YOLUNA GİDİLEMEZ. (5271 SK. m.253/3)

 

 

 

SORU 4 :

KİMLER UZLAŞMA TEKLİFİNDE BULUNABİLİR?

 

CEVAP 4 :

UZLAŞMA TEKLİFİNDE BULUNACAK KİŞİLER ŞUNLARDIR :

a)CUMHURİYET SAVCISI,

b)VEYA SAVCININ TALİMATI İLE ADLİ KOLLUK GÖREVLİSİ,

c)CUMHURİYET SAVCISI, UZLAŞMA TEKLİFİNİ TEBLİGAT VEYA İSTİNABE YOLU İLE YAPABILIR.

KISACASI, SAVCI VEYA KOLLUK, UZLAŞMA TEKLİFİNDE BULUNUR.

 

 

 

 

SORU 5 :

KENDİSİNE UZLAŞMA TEKLİFİNDE BULUNULAN KİŞİ, CEVABINI KAÇ GÜN İÇİNDE VERMELİDİR?

UZLAŞMIŞ OLMAK, SUÇU KABUL ANLAMINA GELİR Mİ?

UZLAŞMA TUTANAKLARI, DAVADA DELİL OLARAK KULLANILABİLİR Mİ?

 

CEVAP 5 :

a)KENDİSİNE UZLAŞMA TEKLİFİNDE BULUNULAN KİŞİ, TEKLİFTEN İTİBAREN, “3 GÜN” İÇİNDE KARARINI BİLDİRMEZSE, UZLAŞMA TEKLİFİNİ RET ETMİŞ SAYILIR.

b)UZLAŞMIŞ OLMAK, SUÇU “KABUL” ANLAMINA GELMEZ. UZLAŞTIRMA TUTANAKLARI, DAVADA, “DELİL” OLARAK KULLANILAMAZ.

YETERLİ DELİL VARSA KAMU DAVASI AÇILIR.

 

 

 

 

SORU 6 :

SUÇTAN ZARAR GÖREN, “ADRESTE” BULUNAMIYOR VEYA YURTDIŞINDA, UZLAŞMA NASIL OLACAK?

3 KİŞİ MAĞDUR OLMUŞ, BİRİSİNİN UZLAŞMAYI KABUL ETMESİ YETERLİ Mİ?

 

CEVAP 6 :

a)ADRESTE BULUNMAMA VEYA YURTDIŞINDA OLMA VEYA SUÇTAN ZARAR GÖRENE, ŞÜPHELİYE VEYA BUNLARIN KANUNİ TEMSİLCİLERİNE ULAŞAMAZSA, UZLAŞTIRMA YOLUNA GİDİLMEZ.

b)BİRDEN FAZLA KİŞİ ÖRNEĞİN, 3 KİŞİ MAĞDUR OLMUŞSA, HEPSİNİN UZLAŞMAYI KABUL ETMESİ GEREKİR.

c)UZLAŞMA TEKLİFİNİN BULUNULMASI, SUÇA İLİŞKİN DELİLLERİN TOPLANMASINI VE KORUMA TEDBİRLERİNİN UYGULANMASINA ENGEL OLMAZ.

d)ÖNCEKİ YASA DÖNEMİNDE, UZLAŞMA TEKLİFİ “KABUL” EDİLİRSE, SORUŞTURMA SÜRDÜRÜLEMİYORDU.

 

 

 

 

SORU 7 :

UZLAŞTIRMAYI, “KİMLER” GERÇEKLEŞTİREBİLİR?

 

CEVAP 7 :

UZLAŞTIRMAYI  ŞUNLAR GERÇEKLEŞTİREBİLİR :

a)SAVCI KENDİSİ GERÇEKLEŞTİREBİLİR.

b)BARODAN UZLAŞTIRMACI AVUKAT İSTER.

c)SAVCI, HUKUK ÖĞRENİMİ GÖRMÜŞ BİR KİŞİYİDE UZLAŞTIRMACI SEÇEBİLİR.

DAHA ÖNCE, UZLAŞTIRICI ANCAK “AVUKAT” OLABİLİYORDU.

 

 

 

 

SORU 8 :

UZLAŞTIRMACI, “KAÇ GÜN İÇİNDE” UZLAŞTIRMA İŞLEMLERİNİ SONUÇLANDIRMAK ZORUNDADIR?

UZLAŞMADAN YARARLANMAK İÇİN, EN SON TARİH NE ZAMANDIR?

 

CEVAP 8 :

a)UZLAŞTIRMA SÜRESİ :

-UZLAŞTIRMACI, DOSYA İÇİNDEKİ BELGELERİN BİRER ÖRNEĞİ KENDİSİNE VERİLDİKTEN EN GEÇ “30 GÜN” İÇİNDE UZLAŞTIRMA İŞLEMLERİNİ SONUÇLANDIRIR.

-CUMHURİYET SAVCISI, 30 GÜNLÜK SÜREYİ, EN ÇOK “20” GÜN DAHA UZATABİLİR. (KURAL:30 GÜN, UZATMA:20 GÜN = 50 GÜNÜ GEÇEMEZ). (5271 SK. m. 253/12)

-İLAVE SÜRE, ÖNCEKİ YASADA 30 GÜN İDİ, 5560 SAYILI YENİ YASADA 20 GÜNE İNDİRİLMİŞTİR.

-MAĞDUR VE ŞÜPHELİ İLE VEKİLLERİNİN, MÜZAKERELERE KATILMAKTAN “İMTİNA” EDERSE, UZLAŞMAYI KABUL ETMEMİŞ SAYILIR.

-UZLAŞMA RAPORUNUN, İBRAZI İÇİN BİR SÜRE ÖNGÖRÜLMEMİŞTİR. MAKUL BİR SÜRDE İBRAZ EDİLMELİDİR.

b)UZLAŞMADAN YARARLANMAK İÇİN YASAL SÜRE :

253/16. FIKRA İLE, UZLAŞMADAN YARARLANMAK İÇİN, EN GEÇ İDDİANAMENİN DÜZENLENDİĞİ TARİHE KADAR GEREKLİ YASAL İŞLEM YAPILMALIDIR.

 

 

 

 

SORU 9 :

ŞÜPHELİ, EDİMİ (=TAZMİNATI), TAMAMEN VEYA TAKSİTLE ÖDEDİ, NE GİBİ KARARLAR VERİLİYOR?

UZLAŞMA SAĞLANIRSA, TAZMİNAT DAVASI, AÇILABİLİR Mİ?

 

CEVAP 9 :

a)ŞÜPHELİNİN EDİMİ YERİNE GETİRMESİ (253/19) :

-ŞÜPHELİ, EDİMİNİ DEFATEN YERİNE GETİRİRSE, KOVUŞTURMAYA YER OLMADIĞINA KARAR VERİLİR.

-EDİMİN YERİNE GETİRİLMESİ, İLERİ TARİHE BIRAKILIRSA, TAKSİDE BAĞLANMIŞSA, 171. MADDEDEKİ ŞARTLAR ARANMAZ.

-KAMU DAVASININ AÇILMASININ “ERTELENMESİ” KARARI VERİLİR.

b)UZLAŞMA SAĞLANIRSA, İLGİLİ SUÇ NEDENİ İLE TAZMİNAT DAVASI AÇILAMAZ, AÇILMIŞ OLAN DAVADAN, “FERAGAT” ETMİŞ SAYILIR.

ŞÜPHELİ, EDİMİNİ YERİNE GETİRMEDİ, UZLAŞMA RAPORU VEYA BELGESİ, 09.06.1932 T., VE 2004 SAYILI İİK. m. 38’DE YAZILI, “İLAM” MAHİYETİNDE BİR BELGEDİR.

19. MADDE, NAKDEN VE “DEFATEN” HARİCİNDE ZARARIN GİDERİLMESİNE İMKAN TANIMIŞTIR.

EDİM, DEFATEN ÖDENİRSE, KOVUŞTURMAYA YER OLMADIĞINA KARAR VERİLİR.

5271 SK. m. 254, KAMU DAVASI AÇILDIKTAN SONRA, MAHKEME AŞAMASINDADA UZLAŞMA YAPILABİLECEĞİNİ KABUL ETMİŞTİR. MAHKEMEDE SANIK EDİMİ DEFATEN ÖDERSE, DAVANIN DÜŞMESİNE KARAR VERİLİR.

EDİM TAKSİDE BAĞLANMIŞSA, HÜKMÜN AÇIKLANMASININ GERİ BIRAKILMASINA KARAR VERİLİR.

 

 

 

 

SORU 10 :

UZLAŞTIRICI ÜCRET VE GİDERLERİNİ, KİM ÖDEYECEK?

ÇOCUK KORUMA YASASINDA, UZLAŞMA NASIL UYGULANACAK ?

 

CEVAP 10 :

a)UZLAŞTIRICI ÜCRET VE GİDERLERİNİ, DEVLET HAZİNESİ ÖDEYECEKTİR. 

b)5395 SAYILI ÇOCUK KORUMA YASASININ 24. MADDESİ ŞU ŞEKİLDE DEĞİŞTİRİLMİŞTİR :

“-...CMK’NIN, UZLAŞMAYA İLİŞKİN HÜKÜMLERİ, SUÇA SÜRÜKLENEN ÇOCUKLAR BAKIMINDAN DA UYGULANIR”.

ÇOCUK KORUMA KANUNUNUN, YASA DEĞİŞMEDEN ÖNCEKİ 24. MADDESİ UYARINCA, 15 YAŞINI DOLDURMAYAN SUÇA SÜRÜKLENEN ÇOCUKLAR AÇISINDAN, ŞİKAYETE BAĞLI OLAN VEYA KASTEN İŞLENEN VE ALT SINIRI 3 YILI AŞMAYAN HAPİS VEYAHUTTA ADLİ PARA CEZASINI GEREKTİREN, YADA TAKSİRLE İŞLENEN SUÇLARDA, UZLAŞMA MÜMKÜN OLABİLİR.

15-18 YAŞ GRUBU SUÇA SÜRÜKLENEN ÇOCUKLAR AÇISINDAN İSE, ŞİKAYETE BAĞLI OLAN VEYA KASTEN İŞLENEN VE ALT SINIRI 2 YILI AŞMAYAN HAPİS VEYAHUTTA ADLİ PARA CEZASINI GEREKTİREN YARA TAKSİRLE İŞLENEN SUÇLARDA UZLAŞMA MÜMKÜNDÜR.

 

HUKUK VE ADALET DOLU GÜNLER DİLİYORUM. SEVGİ VE SAYGILARIMLA.

 

                            Av. SELAHATTİN CANBOLAT

 

 

 

1-YENİ CMK’DA, UZLAŞMA İLE İLGİLİ MADDELER : 253,254,255.

2-UZLAŞMAYI DAVET EDECEK KİŞİ :

CUMHURİYET SAVCISI.

3-ZARARI ÖDEMEYİ KABUL ETMEDE ÖLÇÜ :

FAİL (=ŞÜPHELİ), MADDİ VE MANEVİ ZARARIN, “TÜMÜNÜ” VEYA ZARARIN, “BÜYÜK” BİR KISMINI ÖDEMEYİ KABUL ETMELİDİR.

ÖRNEK : ZARAR, 100 LİRA, 100 LİRANIN TAMAMINI VEYA 75 LİRASINI TAZMİN ETMELİDİR.

4-UZLAŞTIRICI KİŞİLER :

BİR VEYA BİRDEN FAZLA AVUKAT.

5-UZLAŞTIRICI AVUKAT, BAŞVURUNUN YAPILDIĞI TARİHTEN, NE KADAR SÜRE İÇİNDE UZLAŞMAYI SONUÇLANDIRACAK?

30 GÜN + 20 = 50 GÜN

6-UZLAŞTIRMA SÜRESİNCE, ZAMANAŞIMI NE OLUR?

DURUR.

7-FAİL (=ŞÜPHELİ), OLAYLARI VE SUÇU “İKRAR” ETTİ. “ALEYHİNE” DELİL OLARAK KULLANILAMAZ.

8-UZLAŞTIRICI AVUKATIN, RAPORUNU KAÇ GÜN İÇİNDE, KİME SUNAR?

10 GÜN İÇİNDE CUMHURİYET SAVCISINA SUNAR.

9-UZLAŞMA SAĞLANDI, ZARAR ÖDENDİ NEYE KARAR VERİLİR?

KOVUŞTURMAYA YER OLMADIĞINA.

10-MAHKEMEDE, UZLAŞMA GERÇEKLEŞTİ. NEYE KARAR VERİLİR?

DAVANIN DÜŞMESİNE KARAR VERİLİR.

CMK m. 254.

 

 

 

 

 

1-BİR SUÇU, ÖRNEĞİN 3 KİŞİ İŞLEDİ, UZLAŞAN KİŞİ, SADECE UZLAŞMADAN YARARLANIR.

2-ŞİKAYET SÜRESİ NE KADARDIR?

İLGİLİ SÜREDE ŞİKAYETTE BULUNULMAZ İSE, NE OLUR?

ŞİKAYET SÜRESİ 6 AYDIR.

6 AY GEÇERSE, SORUŞTURMA VE KOVUŞTURMA YAPILAMAZ.

3-HÜKÜM, KESİNLEŞTİ. ŞİKAYETÇİ, ŞİKAYETİNDEN VAZGEÇTİ, CEZANIN İNFAZI NE OLUR?

HÜKMÜN KESİNLEŞMESİNDEN SONRA VAZGEÇİLİRSE, CEZANIN İNFAZINA ENGEL OLMAZ.

4-UZLAŞMANIN TARİFİ : UZLAŞMA, SUÇTAN DOĞAN ZARARIN KISMEN VEYA TAMAMEN GİDERİLMESİ, ESKİ HALİN İADESİ, MADDİ VEYA MANEVİ BİR EDİM KARŞILIĞINDA, İKİ TARAFIN ANLAŞMASIDIR.

UZMAŞMA = ANLAŞMA DEMEKTİR.

ZARARI ÖDE, VEYA ESKİ HALE GETİR DEMEKTİR.

5- ADLİ KOLLUK GÖREVLİSİ VEYA SAVCI UZLAŞMA TEKLİFİNDE BULUNUR.

6-MAĞDUR, 3 GÜN İÇİNDE, CEVABINI KOLLUK GÖREVLİSİNE VEYA CUMHURİYET SAVCISINA BİLİDİRİR. 3 GÜN İÇİNDE BİLDİRMEZSE, UZLAŞMA TEKLİFİNİ RET ETMİŞ SAYILIR.

7-UZLAŞMA TEKLİFİNDE BULUNULMASI HALİNDE, “DELİLLERİN” TOPLANMASINA DEVAM EDİLİR.

8-KİMLER UZLAŞTIRABİLİR?

CUMHURİYET SAVCISI, BİR AVUKAT, HUKUK ÖĞRENİMİ GÖRMÜŞ BİR KİMSE.

9-UZLAŞMA MÜZAKERELERİNE, KATILMAMAK, UZLAŞMAYI KABUL ETMEME SAYILIR.

10-UZLAŞMA GERÇEKLEŞTİ, ZARAR DEFATEN ÖDENDİ. ŞÜPHELİ HAKKINDA, KOVUŞTURMAYA YER OLMADIĞINA KARAR VERİLİR. BU HUSUS, ADLİ SİCİLE KAYDEDİLMEZ.  

 

 

 

 

1-EDİMİN YERİNE GETİRİLMESİ, İLERİ TARİHE BIRAKILDI, TAKSİDE BAĞLANDI, KAMU DAVASININ AÇILMASININ ERTELENMESİNE KARAR VERİLİR.

ÖRNEK : TAZMİNATI, 3 TAKSİTLE ÖDEYECEĞİM, KABUL EDİLDİ. HÜKMÜN ERTELENMESİ KARARI VERİLİR.

2-HÜKMÜN ERTELENMESİNE KARAR VERİLDİ. TAKSİTLER ÖDENMEDİ. KAMU DAVASI, YENİDEN KALDIĞI YERDEN DEVAM EDER.

3-UZLAŞMA SAĞLANDI. MADDİ VE MANEVİ TAZMİNAT DAVASI, ESKİ HALİN İADESİ DAVASI AÇILAMAZ. UZLAŞMA, BU DAVADAN FERAGAT NİTELİĞİNDEDİR.

4-UZLAŞTIRMACI ÜCRETİ VE UZLAŞTIRMA GİDERLERİ, YARGILAMA GİDERLERİNDEN SAYILIR, İLGİLİ ÖDENEKTEN KARŞILANIR. BU ÜCRET VE GİDERLER, DEVLET HAZİNESİ ÜZERİNDE BIRAKILIR.

5-ŞÜPHELİ, EDİMİNİ YERİNE GETİRMEDİ, ZARARI ÖDEMEDİ, İİK m. 38’E GÖRE, UZLAŞMA RAPORU VEYA BELGESİ İLAM MAHİYETİNDEDİR. İCRAYA KOYABİLİR.

 

  BİLGİ NOTU : SÖZLÜ VE YAZILI DANIŞMA , ANKARA BAROSUNUN AVUKAT - İŞ SAHİBİ          ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ GEREĞİNCE ÜCRETLİDİR.