İletişim Bilgileri
an image
Ofis Adresi
Necatibey Caddesi Kerem İşhanı 21/18 KIZILAY ANKARA
E-mail: avukatselahattincanbolat@mynet.com

Telefon: (312) 229 87 66
Fax: (312) 229 86 70
Ev Tel: (312) 322 40 90
1.Cep : 0538 310 39 62
2.Cep : 0506 203 63 21
3.Cep : 0506 203 63 20

5718 Sayılı Ve 12.12.2007 Yayım Tarihli Milletlerarası Özel Hukuk Ve Usul Hukuku Açısından Tanıma Ve Tenfiz Davaları

5718 SAYILI VE 12.12.2007 YAYIM TARİHLİ MİLLETLERARASI ÖZEL HUKUK VE USUL HUKUKU AÇISINDAN TANIMA VE TENFİZ DAVALARI

 

SORU 1 :

MİLLETLERARASI ÖZEL HUKUK VE USUL HUKUKU HAKKINDA KANUN, HANGİ TARİHTE ÇIKTI?

HANGİ TARİHTEN İTİBAREN UYGULANMAYA BAŞLADI?

ÖNCEKİ YASANIN DURUMU NE OLDU?

 

CEVAP 1 :

a)KABUL TARİHİ :

MİLLETLERARASI ÖZEL HUKUK VE USUL HUKUKU HAKKINDAKİ 5718 SAYILI KANUN, TBMM’DE 27.11.2007 TARİHİNDE KABUL EDİLDİ.

 

b)YAYIM TARİHİ :

RESMİ GAZETEDE 12.12.2007 TARİHİNDE YAYINLANDI.

 

c)UYGULAMA SÜRESİ :

12.12.2007 TARİHİNDEN İTİBAREN, 2 YIL 2 AY’DIR, 5718 SAYILI YASA UYGULANIYOR.

 

d)MADDE SAYISI :

YENİ KANUN, 66 MADDEDEN OLUŞUYOR.

 

e)ÖNCEKİ YASANIN DURUMU :

20.05.1982 TARİHLİ VE 2675 SAYILI MİLLETLERARASI ÖZEL HUKUK VE USUL HUKUKU HAKKINDAKİ KANUN, 17 YIL 8 AY UYGULANDI, YÜRÜRLÜKTEN TAMAMEN KALDIRILDI.

 

 

 

 

SORU 2 :

BOŞANMA VE AYRILIK HALİNDE, HANGİ HUKUK UYGULANACAKTIR?

 

CEVAP 2 :

a)EŞLERİN, “MÜŞTEREK” MİLLİ HUKUKU :

BOŞANMA, AYRILIK SEBEPLERİ VE HÜKÜMLERİ, EŞLERİN, MÜŞTEREK MİLLİ HUKUKUNA TABİDİR.

b)TARAFLAR “AYRI” VATANDAŞLIKTA OLMALARI HALİNDE :

“MÜŞTEREK” MUTAD MESKEN HUKUKU UYGULANIR.

c)MÜŞTEREK MUTAD MESKEN YOK İSE :

TÜRK HUKUKU UYGULANIR.

d)BOŞANMIŞ EŞLER ARASINDAKİ NAFAKA TALEPLERİ :

a,b,c’DEKİ HÜKÜMLER AYNEN UYGULANIR.

BU HÜKÜM, “AYRILIK” VE EVLENMENİN “BUTLANI” HALİNDE DE GEÇERLİDİR.

e)BOŞANMADA VELAYET VE VELAYETE İLİŞKİN SORUNLAR :

AYNI UYGULAMA GEÇERLİDİR.

f)GEÇİCİ TEDBİR TALEPLERİNDE :

TÜRK HUKUKU UYGULANIR.

 

 

 

 

SORU 3 :

EVLİLİK MALLARINDA, HANGİ HUKUK UYGULANACAK?

 

CEVAP 3 :

SEÇİMLİK HAK :

a)EVLENME “ANINDAKİ” MUTAD MESKEN HUKUKUNU,

 

b)VEYA MİLLİ HUKUKLARINDAN BİRİNİ, AÇIK OLARAK SEÇEBİLİRLER.

 

SEÇİMİN YAPILMAMIŞ OLMASI HALİNDE :

a)EŞLERİN, “EVLENME” ANINDAKİ MÜŞTEREK MİLLİ HUKUKU,

 

b)MÜŞTEREK MİLLİ HUKUKUN BULUNMAMASI HALİNDE :

EVLENME ANINDAKİ “MÜŞTEREK” MUTAD MESKEN HUKUKU,

 

c)MÜŞTEREK MUTAD MESKEN HUKUKU BULUNMAZSA :

TÜRK HUKUKU, UYGULANIR.

 

d)MALLARIN TASFİYESİNDE :

TAŞINMAZLAR İÇİN, “BULUNDUKLARI” ÜLKE HUKUKU UYGULANIR.

 

e)EVLENMEDEN SONRA, YENİ BİR MÜŞTEREK HUKUKA SAHİP OLAN EŞLER :

“YENİ” HUKUKA TABİ OLABİLİRLER.

 

 

 

 

SORU 4 :

SOYBAĞININ KURULMASINDA HANGİ HUKUK YETKİLİDİR?

 

CEVAP 4 :

a)ÇOCUĞUN, “DOĞUM” ANINDAKİ MİLLİ HUKUKUNA,

b)OLMAZSA, ÇOCUĞUN, “MUTAD” MESKENİ HUKUKUNA,

c)OLMAZSA, ANANIN VEYA BABANIN, ÇOCUĞUN, “DOĞUMU” ANINDAKİ MİLLİ HUKUKUNA,

d)OLMAZSA, ANA VE BABANIN, ÇOCUĞUN DOĞUMU ANINDAKİ, “MÜŞTEREK” MUTAD MESKEN HUKUKUNA,

e)OLMAZSA, ÇOCUĞUN “DOĞUM” YERİ HUKUKUNA, TABİDİR.

f)SOYBAĞININ İPTALİ :

SOYBAĞI, “HANGİ” HUKUKA GÖRE KURULMUŞSU, İPTALİ DE, O HUKUKA TABİDİR.

g)SOYBAĞININ HÜKÜMLERİ :

SOYBAĞINI, “KURAN” HUKUKA TABİDİR.

 

 

 

 

SORU 5 :

MİRAS HALİNDE, HANGİ HUKUK UYGULANIYOR?

MİRAS DAVALARINDA, “YETKİLİ” MAHKEME NERESİDİR?

 

CEVAP 5 :

a)MİLLİ HUKUK :

MİRAS, ÖLENİN “MİLLİ” HUKUKUNA TABİDİR.

 

b)TÜRKİYEDE BULUNAN TAŞINMAZLAR :

HAKKINDA, “TÜRK” HUKUKU UYGULANIR.

 

c)MİRASIN AÇILMASI SEBEPLERİNE, KAZANILMASINA VE TAKSİMİNE İLİŞKİN HÜKÜMLER :

TEREKENİN, “BULUNDUĞU” ÜLKE HUKUKUNA TABİDİR.

 

d)TÜRKİYEDE BULUNUN MİRASÇISIZ TEREKE :

DEVLETE KALIR.

 

e)ÖLÜME BAĞLI TASARRUFUN, “ŞEKLİNE” :

-HUKUKİ İŞLEMLER, “YAPILDIKLARI” ÜLKE HUKUKUNUN VEYA,

-O HUKUKİ İŞLEMİN, “ESASI” HAKKINDA YETKİLİ OLAN HUKUKUN, “MADDİ” HUKUK HÜKÜMLERİNİN ÖNGÖRDÜĞÜ ŞEKLE UYGUN OLARAK YAPILIR.

 

f)ÖLENİN, “MİLLİ” HUKUKUNA UYGUN ŞEKİLDE YAPILAN ÖLÜME BAĞLI TASARRUFLARDA GEÇERLİDİR.

 

g)ÖLÜME BAĞLI TASARRUF EHLİYETİ, TASARRUFTA BULUNANIN, TASARRUFUN, “YAPILDIĞI” ANDAKİ MİLLİ HUKUKUNA TABİDİR.

 

 

h)MİRASA İLİŞKİN DAVALARDA YETKİLİ MAHKEME :

-ÖLENİN, TÜRKİYE’DEKİ, SON “YERLEŞİM” YERİ MAHKEMESİDİR.

-ÖLENİN SON YERLEŞİM YERİ TÜRKİYE’DE OLMASI HALİNDE :

TEREKEYE DAHİL, MALLARIN “BULUNDUĞU” YER MAHKEMESİ YETKİLİDİR.

 

 

 

 

 

SORU 6 :

HAKSIZ FİİLLERDE, HANGİ ÜLKE HUKUKU GEÇERLİDİR?

 

CEVAP 6 :

a)İŞLENDİĞİ ÜLKE HUKUKU :

HAKSIZ FİİLDEN DOĞAN BORÇLAR, HAKSIZ FİİLİN, “İŞLENDİĞİ” ÜLKE HUKUKUNA TABİDİR.

b)HAKSIZ FİİLİN İŞLENDİĞİ YER İLE, ZARANIN MEYDANA GELDİĞİ YER FARKLI ÜLKELER OLMASI HALİNDE :

ZARANIN, “MEYDANA” GELDİĞİ ÜLKE HUKUKU UYGULANIR.

c)SİGORTA SÖZLEŞMESİNE UYGULANAN HUKUK İMKAN VERİYORSA :

ZARAR GÖREN, TALEBİNİ, DOĞRUDAN DOĞRUYA SORUMLUNUN SİGORTACISINA KARŞI İLERİ SÜREBİLİR.

d)TARAFLAR, HAKSIZ FİİLİN MEYDANA GELMESİNDEN SONRA :

UYGULANACAK HUKUKU, AÇIK OLARAK, “SEÇEBİLİRLER”.

 

 

 

 

 

SORU 7 :

KİŞİLİK HAKLARININ, İHLALİNDE HANGİ ÜLKE HUKUKU UYGULANIR?

KİŞİLİK HAKLARININ İHLALİNDE, “CEVAP” HAKKINDA, HANGİ ÜLKE HUKUKU UYGLANIYOR?

 

CEVAP 7 :

KİŞİLİK HAKLARI, BASIN, RADYO, TELEVİZYON GİBİ MEDYA YOLU İLE, İNTERNET VEYA DİĞER KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARI İLE İHLALİNDEN DOĞAN TALEPLERDE, ZARAR GÖREN, “SEÇİMLİK” BİR HAKKA SAHİPTİR :

a)MUTAD MESKEN HUKUKU :

ZARAR VEREN, ZARARIN BU ÜLKEDE MEYDANA GELEBİLECEĞİNİ BİLEBİLECEK DURUMDA İSE, ZARAR GÖRENİN “MUTAD” MESKEN HUKUKU UYGULANIR.

 

b)ZARAN VERENİN, İŞYERİ VEYA MUTAD MESKENİNİN BULUNDUĞU ÜLKE HUKUKU UYGULANIR.

 

c)ZARARIN MEYDANA GELDİĞİ ÜLKE HUKUKU :

ZARAR VEREN, ZARARIN BU ÜLKEDE MEYDANA GELEBİLECEĞİNİ BİLEBİLECEK DURUMDA İSE, ZARARIN “MEYDANA” GELDİĞİ ÜLKE HUKUKU UYGULANIR.

 

d)BASKININ YAPILDIĞI, PROĞRAMIN YAYINLANDIĞI ÜLKE HUKUKU :

KİŞİLİK HAKLARININ, İHLALİNDE “CEVAP” HAKKI, SÜRELİ YAYINLARDA, MÜNHASIRAN BASKININ “YAPILDIĞI”,

VEYA PROĞRAMIN, “YAYINLANDIĞI” ÜLKE HUKUKUNA TABİDİR.

 

 

 

 

 

SORU 8 :

TENFİZ DİLEKÇESİNE HANGİ BELGELER EKLENİYOR?

 

CEVAP 8 :

a)İLAMIN ASLI :

YABANCI MAHKEME İLAMININ, O ÜLKE MAKAMLARINDAN USULEN “ONANMIŞ” ASLI,

b)ONANMIŞ ÖRNEK :

VEYA İLAMI VEREN YARGI ORGANI TARAFINDN ONANMIŞ ÖRNEĞİ EKLENİR.

c)ONANMIŞ TERCÜMESİ :

İLAMI VEREN YARGI ORGANI TARAFINDAN ONANMIŞ TERCÜMESİ EKLENİR.

d)KESİNLEŞME YAZISI :

İLAMIN, KESİNLEŞTİĞİNİ GÖSTEREN VE O ÜLKE MAKAMLARINCA USULEN ONANMIŞ “YAZI”,

VEYA BELGE İLE ONANMIŞ TERCÜMESİ,

 

 

 

 

SORU 9 :

YETKİLİ MAHKEME, TENFİZ KARARI VERİRKEN, NE GİBİ “TENFİZ” ŞARTLARI ARIYOR?

 

CEVAP 9 :

a)KARŞILIKLILIK ANLAŞMASI :

TÜRKİYE CUMHURİYETİ İLE, İLAMIN “VERİLDİĞİ” DEVLET ARASINDA, KARŞILIKLILIK ESASINA DAYANAN BİR ANLAŞMA OLMALIDIR.

 

b)KANUN HÜKMÜ VEYA FİİLİ UYGULAMA :

YAHUT, O DEVLETTE, TÜRK MAHKEMELERİNDEN VERİLMİŞ İLAMLARIN TENFİZİNİ MÜMKÜN KILAN BİR KANUN HÜKMÜNÜN VEYA FİİLİ UYGULAMANIN BULUNMASI GEREKİR.

 

c)MÜNHASIR YETKİ :

İLAM, TÜRK MAHKEMELERİNİN, “MÜNHASIR” YETKİSİNE GİRMEYEN BİR KONUDA VERİLMİŞ OLMALIDIR.

 

d)KAMU DÜZENİ :

HÜKÜM, KAMU DÜZENİNE AÇIKÇA AYKIRI BULUNMAMALIDIR.

 

e)ÇAĞRILMAMA :

O YER KANUNLARI UYARINCA, KENDİSİNE KARŞI TENFİZ İSTENEN KİŞİNİN, HÜKMÜ “VEREN” MAHKEMEYE, USULE UYGUN BİR ŞEKİLDE ÇAĞRILMAMIŞ OLMALIDIR.

 

f)TEMSİL EDİLMEME :

DAVALI, YURTDIŞINDAKİ MAHKEMEDEN, TEMSİL EDİLMEMİŞ OLMALIDIR.

 

 

 

 

g)YOKLUĞUNDA HÜKÜM VERİLME :

YAHUT, BU KANUNLARA AYKIRI BİR ŞEKİLDE, GIYABINDA VEYA YOKLUĞUNDA HÜKÜM VERİLMİŞ OLMALIDIR.

 

h)İTİRAZ ETMEME :

VEYA, YOKLUĞUNDA HÜKÜM VERİLMİŞ VE BU KİŞİNİN YUKARIDAKİ HUSUSLARDAN BİRİNE DAYANARAK, TENFİZ İSTEMİNE KARŞI, TÜRK MAHKEMESİNE “İTİRAZ” ETMEMİŞ OLMASI GEREKİR.

 

 

SORU 10 :

TENFİZ HAKKINDA İTİRAZ NASIL OLACAK?

KARAR, TEMYİZ EDİLİRSE NE OLUR?

TANIMADA DURUM NEDİR?

 

CEVAP 10 :

a)TEBLİĞ :

HASIMSIZ, İHTİLAFSIZ KAZA KARARLARINDA, “TEBLİĞ” HÜKMÜ UYGULANMAZ.

 

b)BASİT USUL :

İSTEM, BASİT YARGILAMA USULÜ HÜKÜMLERİNE GÖRE, İNCELENEREK KARARA VARILIR.

 

c)İTİRAZ SEBEPLERİ ŞUNLAR :

-TENFİZ ŞARTLARI YOK.

-VEYA YABANCI MAHKEME İLAMI, KISMAN VEYA TAMAMEN YERİNE GETİRİLDİ.

 

d)KISMEN TENFİZ :

MAHKEME, İLAMIN KISMEN VEYA TAMAMEN TENFİZİNE KARAR VEREBİLİR.

 

e)İCRA OLUNMAK :

TENFİZİNE KARAR VERİLEN YABANCI İLAMLAR, TÜRK MAHKEMELERİNDEN VERİLMİŞ İLAMLAR GİBİ İCRA OLUNUR.

 

f)YERİNE GETİRMENİN DURMASI :

TEMYİZ, YERİNE GETİRMEYİ DURDURUR.

 

g)TANIMADA :

54. MADDENİN 1. FIKRASININ a BENDİ UYGULANMAZ.

YANİ, KARŞILIKLILIK ESASINA DAYALI BİR ANLAŞMA VEYA FİİLİ UYGULAMA ARANMAZ.

 

 

h)KESİN HÜKÜM :

YABANCI MAHKEME KARARININ, “KESİNLEŞTİĞİ” ANDAN İTİBAREN, KESİN HÜKÜM VE KESİN DELİL ETKİSİ MEYDANA GELİR.

 

HUKUK VE ADALET DOLU GÜNLER DİLİYORUM. SEVGİ VE SAYGILARIMLA.

 

              Av. SELAHATTİN CANBOLAT

BİLGİ NOTU : SÖZLÜ VE YAZILI DANIŞMA , ANKARA BAROSUNUN AVUKAT - İŞ SAHİBİ          ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ GEREĞİNCE ÜCRETLİDİR.